Anna Lindblad, fiol & Anna Larsson, gitarr/sång

Lindblad och Larsson har mer än sina förnamn gemensamt. En lust att göra musikaliska resor förde dem samman i Stockholms vimlande musikliv. Det var under källarvalv i Gamla Stan som den gemensamma nyfikenheten för olika inspirationskällor uppdagades. Irländska sessions, polskejam och schottis-steg på kullersten.

Den här duon tar dig med på en resa, en instrumental visklek som spänner sig över ett par sekel och över vida vatten. Egenskrivet och traditionellt blandas, och det kan dofta både salt och skog.

Anna Lindblad är en mångsidig musiker och hennes kraftfulla fiolspel är fyllt av sväng, glädje och närvaro. Med stor passion för den svenska traditionen är hon inte rädd att utforska andra sätt att uttrycka sig musikaliskt. Förutom svensk folkmusik kan man också höra Lindblad riva av en reel från Québec eller Irland, eller varför inte en svängig cajun eller old-timelåt, alltid med en smittande spelglädje.

Anna Lindblad växte upp i folkmusik och -dans miljön runt Göteborg och började spela fiol när hon var 9 år. Hon är Riksspelman sedan 2004, har en kandidat- och masterexamen i svensk folkmusik på Kungliga Musikhögskolan och har fått stipendium för sin musikalitet från både STIM, Konstnärsnämnden samt Kungliga Musikaliska Akademin.

Man kan höra Lindblads karaktärsfulla fiolspel i band som svenska folkpopfenomenet Lyy, pan-skandinaviska trion Fru Skagerrak, folkfusion trion Coyloup, samt Folk All-in Band, en sprudlande folkmusikfest på scen.

Anna Larsson är sångare och gitarrist från Hammarö, Värmland. Musiken kom tidigt in i hennes liv och som 5 åring började hon spela fiol och sjunga i kör. Fem år senare hittade hon sin mammas gitarr och musikintresset tog ny fart .

Efter 3 år på Sundstagymnasiets musiklinje i Karlstad sökte hon sig till folkmusiken där hon fann stor glädje i att spela tillsammans med andra. Hon gick med i FolkBeat, ett folkmusikband för ungdomar i Karlstad under ledning av Nina Perez och Emil Kunze, och deltog i jamsessions på bland annat Ransäterstämman. Detta intresse ledde till högre studier inom folkmusik vid Bollnäs Folkhögskola, Musikkonservatoriet i Falun samt Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Larsson är aktiv i flera olika projekt så som Kongero, “Svensk Folk’appella”, som släppt fyra fullängdsalbum och turnérat flitigt i Norden, Europa, Kanada, USA och Singapore; Närproducerat folkmusik/visa/jazz, samt trion Vanja Modigh, som nästa sommar släpper sitt debutalbum “Vocal Tradition”.

Foton av Karl-Johan Ankarblom